> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > 2017 rokiem rywalizacji o pracowników

2017 rokiem rywalizacji o pracowników

Stopa bezrobocia rejestrowanego poniżej 8%, większa dynamika wzrostu wynagrodzeń i odpływ ponad 0,5 mln pracowników w wyniku czynników demograficznych – to perspektywy dla polskiego rynku pracy na 2017 rok. Jak podkreślają eksperci Work Service w nadchodzących miesiącach firmy będą w jeszcze większym stopniu rywalizować o malejące zasoby kadrowe. To stworzy kandydatom odpowiednie warunki do spełnienia noworocznych postanowień o zmianie miejsca zatrudnienia.

Za nami przełomowy na rynku pracy 2016 rok, a kolejne 12 miesięcy zapowiada nie mniejsze emocje. Rekordowo niska stopa bezrobocia w wielu miejscach w Polsce powoduje, że osoby planujące w ramach noworocznych postanowień zmianę pracy, będą miały ułatwione zadanie. Jak podkreślają eksperci, kandydaci w jeszcze większym stopniu będą mogli przebierać w ofertach pracy, a firmy będą borykać się z trudnościami rekrutacyjnymi.

Nadchodzący rok będzie należał do kandydatów, a pracodawcy będą musieli jeszcze mocniej o nich rywalizować. Na przestrzeni nachodzących miesięcy spodziewamy się dalszych spadków bezrobocia, które mogą osiągnąć poziomy wyraźnie poniżej 8%. Jednak dynamika spadkowa będzie wyraźnie niższa niż w 2016 roku, co będzie w głównej mierze ograniczone dostępem do kapitału ludzkiego. Już dziś ponad 56% wszystkich bezrobotnych stanowią Polacy długotrwale nieobecni na rynku pracy, a przywrócenie ich z powodzeniem do aktywności zawodowej wymaga wielomiesięcznych zabiegów – podkreśla Maciej Witucki, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Polskę dogonią wyzwania demograficzne

Dotychczasowe prognozy GUS wskazywały, że ludność Polski zmniejszy się do 2050 roku o ponad 4 miliony osób. Perspektywa kurczenia się zasobów ludzkich w Polsce jest znana już od lat, ale w najbliższym roku doświadczymy jej nad wyraz mocno. Szczególnie, że na proces starzenia się społeczeństwa, nakładają się zmiany legislacyjne dotyczące systemu emerytalnego.

Z szacunków ZUS wynika, że w 2017 roku ze względu na otrzymanie świadczeń emerytalnych, z rynku pracy może zniknąć ponad 500 tys. osób. Proces ten został 2-krotnie przyspieszony poprzez powrót do niższego wieku emerytalnego. To ogromnie wyzwanie dla pracodawców, bo ma ono miejsce w warunkach kurczenia się zasobów kadrowych, rekordowego wzrostu wakatów i prognoz demograficznych przewidujących zmniejszenie się liczby ludności w niektórych regionach Polski o nawet 30% - mówi Andrzej Kubisiak z Work Service.

Płace w górę?

Malejąca pula dostępnych pracowników na rynku przy rekordowo niskich poziomach bezrobocia będzie owocowała zaostrzaniem się rywalizacji o kandydatów. Już dziś ponad 35% firm deklaruje trudności rekrutacyjne, a ponad 59% kandydatów wskazuje, że zachętą do zmiany zatrudnienia będą dla nich wyższe wynagrodzenia.

Dla wielu osób nadejście nowego roku wiąże się z otrzymaniem podwyżki. Z jednej strony jest to sezon przyznawania rocznych bonusów, ale również zmian w wysokości stałych wynagrodzeń. W pierwszej kolejności odczują je osoby zatrudnione na etacie na poziomach płacy minimalnej. Dla tych osób wynagrodzenie wzrośnie o 8% r/r. Dla porównania średnia stawka w tym okresie wzrośnie o połowę wolniej, a więc o 4% r/r – podkreśla Krzysztof Inglot, Pełnomocnik Zarządu Work Service S.A. W kolejnych miesiącach, w wyniku zaostrzającej się rywalizacji o pracowników, spodziewamy się wzrostu wynagrodzeń o ponad 5% r/r. Ta poprawa będzie szczególnie widoczna wśród pracowników fizycznych i niewykwalifikowanych, którzy dotychczas notowali wynagrodzenia poniżej poziomów mediany. To właśnie osób gotowych do podjęcia pracy na podstawowych stanowiskach brakuje dziś w największym stopniu w gospodarce – dodaje Inglot.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największym dostawcą kompleksowych usług HR  na polskim rynku. Prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 11 krajach Europy (Rosja, Niemcy, Czechy, Turcja, Rumunia, Węgry, Słowacja, Wielka Brytania, Belgia, Francja, Szwajcaria). Specjalizuje się zarówno w usługach z zakresu doradztwa personalnego, jak i restrukturyzacji w obszarze HR, rekrutacji i outsourcingu pracowniczym. Już ponad 3000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie. Każdego dnia 50 000 osób i 300 000 pracowników rocznie znajduje zatrudnienie za pośrednictwem spółek należących do Grupy Kapitałowej Work Service. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Więcej informacji: www.workservice.pl

Kontakt dla mediów: